Verlaagd registratierecht bij onttrekking van onroerende goederen uit een personenvennootschap.

De onttrekking van onroerende goederen uit een personenvennootschap kan in sommige gevallen gebeuren tegen een lager verkooprecht (2,5% of 25 euro).

Dit is in de volgende gevallen:

  • Afgifte van een onroerend goed aan alle vennoten naar mate van hun aandelenbezit (bij vereffening of kapitaalvermindering in natura) wordt belast aan 25 euro vast recht. Indien ze later uit de onverdeeldheid treden, is het verdeelrecht van 2,5% verschuldigd indien men zich kan beroepen op 2 of 3 hier volgend.
  • De verkrijging (door ontbinding of kapitaalvermindering in natura ) van een onroerend goed aan een vennoot die dit onroerend goed voorheen in de vennootschap ingebracht heeft. Het verdeelrecht van 2,5% is verschuldigd.
  • De vennootschap heeft een onroerend goed verworven mits betaling van het voor verkopen bepaald registratierecht (meestal 10%). Indien dit onroerend goed later wordt verkregen door een vennoot, die tevens vennoot was bij de verwerving van het onroerend goed door de vennootschap, dan wordt ook dit belast naarmate van de werkelijke juridische aard en is het verdeelrecht verschuldigd.

Indien het gaat om een Ebvba, en er niet gebruik kan gemaakt worden van 2 of 3 , dan is 10% registratierecht verschuldigd. Indien 2 of 3 geldt, dan is er 25 euro vast recht verschuldigd.

Gerelateerde berichten